Kolik elektrické energie "žere" udírna?

Elektrická udírna a energie 

Nacházíme se v době, kdy výrazně rostou ceny za jídlo, elektřinu, paliva..zkrátka všeho. A současně například kvalita potravin klesá. Takže se stále více lidí uchyluje zpět k tomu, co naše babičky a dědečkové uměli, ale my jsme se tomu nevěnovali. Mezi takové dovednosti patří například zahradničení nebo třeba domácí uzení potravin. Už jen pro tu jedinečnou chuť vlastnoručně vyuzeného jídla stojí za to, udírnu pořídit. Může vás však napadnout otázka, kolik energie spotřebuje elektrická udírna, když se udí třeba i celou noc? Tak přesně tomuto se budeme věnovat v tomto článku.

Jak vlastně funguje udírna?

Hned v úvodu je třeba zdůraznit asi tu nejpodstatnější věc. A sice, že příkon udírny s časem uzení nejsou přímo úměrné k množství spotřebované energie. Princip fungování elektrické udírny je v tom, že se zařízení hned na začátku uzení roztopí na požadovanou teplotu a po celou dobu uzení pak nastavenou teplotu "pouze" udržuje. Elektrická udírna se od ostatních typů udíren liší tím, že se ohřívá podobně jako elektrický sporák. To znamená, že jakmile je vnitřní teplota jednou nastavena, už ji nemusíme kontrolovat a nebo jakkoliv udržovat. O to se postará samotná udírna. Právě to, že stroj udržuje stabilní teplotu, je hlavní výhoda oproti tradičním udírnám. Elektrické udírny dokážou využít všechny chutě uzeného masa a zároveň zkrátit dobu, po kterou budete své pokrmy udit. A bude spotřebovávat méně energie, když běží při nižší teplotě.

Jakmile je udírna zahřátá, dřevo je schopno doutnat a dodávat tu kýženou kouřovou chuť vašemu jídlu. A dřeva či pelet není potřeba velké množství. Takže během procesu uzení obvykle nemusíte doplňovat zásoby dřeva jako u jiných typů udíren. Což představuje velké pohodlí pro každého majitele elektrické udírny. Stačí totiž jednou přiložit, nastavit teplotu a nechat zařízení žít vlastním životem. Což je pro mnoho spotřebitelů žádoucí.

Elektrické udírny nabízejí hned celou řadu skvělých možností oproti ostatním typům udíren. Od rychlejšího uzení přes spolehlivější ovládání teploty, široký výběr rozměrů udíren, až po menší produkci kouře. Mysleli byste si, že pokud se něco kvalifikuje jako udírna, výsledky pro různé potraviny budou podobné. Ať už to pochází z dřevěného uhlí, pelet, dřeva nebo elektrické udírny. Tento předpoklad by však byl chybný.

U udíren na pelety a dřevo mnoho kuchařů miluje kouřový prstenec, který se objeví na mase, jakmile je proces vaření dokončen. Kouřový prstenec pokrývá celou plochu masa a má obecně jinou barvu než střed masa. To je způsobeno dlouhým vystavením velkému množství kouře, díky kterému maso ztmavne a dodá mu onu žádanou, kouřovou chuť. Nicméně i přesto, že elektrické udírny používají při vaření pouze malé množství dřeva, jsou schopné vyprodukovat dostatek kouře, aby se vytvořila kouřová chuť. Ale současně vlastně vytváří málo kouře, aby se na mase vytvořil kouřový prstenec.

Průměrná spotřeba elektřiny elektrické udírny

Teď už tedy k té spotřebě elektřiny. Při pohledu na elektrickou udírnu by člověk pravděpodobně věřil, že díky jejím schopnostem přípravy jídel, by účty za elektřinu při použití takového produktu prostřelily střechu. Pro současné či budoucí uživatele elektrických udíren však máme skvělou zprávu! Většina elektrických udíren, které jsou dosud k dispozici na trhu, spotřebovává přibližně kolem 800 wattů energie za hodinu provozu. Toto množství energie je tedy třeba vynásobit počtem hodin, po které plánujete udit.

Jak vypočítat spotřebovanou elektřinu a náklady

Dejme tomu, že zatoužíte po chuti perfektně vyuzeného, čerstvě ukrojeného, domácího hovězího hřbetu. Podle většiny receptů se tento skvostný kus masa v elektrické udírně vaří asi sedm hodin.

Při výkonu 800 wattů za hodinu toto číslo vynásobíte celkovým počtem hodin uzení. V tomto případě tedy 7. Takže se dostaneme celkem na hodnotu 5 600. To se pak převede na 5,6 kilowattů energie. Tuto hodnotu už stačí vynásobit Vaší sazbou za elektřinu.Výsledné číslo udává, kolik korun Vás bude stát elektřina, abyste mohli vytvořit pokrm o kterém budou mluvit i další generace. :-) 

Počítejte ale s tím, že spotřeba elektřiny na jedno uzení, závisí na příkonu udírny. Ale nejen na tom! Důležité také je i jídlo, které chcete udit, protože každý druh jídla nebo porce masa vyžaduje určitou teplotu a dobu trvání, aby mohl být správně vyuzen.

Představte si, že udíte celého krocana při 170 °C po dobu 4 hodin v udírně o výkonu 1 500 wattů a udírna nabízí teplotní rozsah 65 °C až 176 °C, což znamená, že odebere plný výkon 1 500 wattů. abyste získali požadovanou teplotu.

Počítáme tedy 1,5 kWh/hod x 4 hodiny = 6 kWh spotřeby elektřiny na relaci k dokončení své práce. Řekněme, že spustíte udírnu jednou týdně s odhadovaným časem a příkonem uvedeným výše, pak by celková spotřeba energie udírny za měsíc byla kolem 24 kWh (4 sezení X 6 kWh/sezení).

Spotřeba elektrických udíren dle značek

Borniak

Výrobci se rozhodli také zaměřit více na otázku spotřeby elektrické energie a tak můžeme  poskytnout výsledky u některých značek. Polský výrobce Borniak mluví konkrétně o modelech UWD-70 Simple digitální a UWD-150 Simple digitální na štěpku se zapnutým generátorem kouře, kdy hlavním zdrojem tepla byla topná spirála i generátor kouře. 

Model UWD-70, do které se vejde přibližně 10 kg masa, spotřeboval za 8 hodin 1,7 kWh. Druhý model UWD-150 na 20 kg masa spotřeboval 2,2 kWh. 

Pit Boss® Grills

Se chlubí, že zkonstruovali udírnu, která vykuřuje konkurenci. Například Pit Boss Analog Electric Smoker nabízí teploty v rozsahu od 37 °C do 163 °C. A to díky skříni s dvojitými stěnami a výkonem 1.650 wattů. 

Obecné pravidlo

Jak vidíte, tak každý model udírny může být dodáván s jiným teplotním rozsahem a kapacitou a oba definují potřebný výkon udírny.

Obecně ale platí, že elektrické udírny jsou dodávány s nastavitelným teplotním rozsahem, a pokud je provozujete při teplotě, která je nižší než nejvyšší nastavení, budou čerpat méně, než je jejich skutečný výkon. To znamená, že množství energie, kterou konkrétní elektrická udírna spotřebuje, se mění od jednoho sezení k druhému v závislosti na jídle a na preferencích uživatele.

Důležitá poznámka: Než si koupíte udírnu s vysokým výkonem, zvažte kontrolu elektrické zásuvky a jističe, který ji napájí, abyste se ujistili, že zvládnou dodávat dostatečné množství proudu do udírny. Například 2.000W udírna se 110V systémem odebírá přibližně 18 Ampérů. V tomto případě potřebujete, aby elektrická zásuvka měla kapacitu alespoň 20 A. A jistič, který jej napájí, spolu s vodiči, by měl být schopen zvládnout tuto proudovou energii, kromě jakýchkoli jiných zátěží, které jsou připojeny ke stejnému obvodu.

Pokud je proud jističe nižší než proud, který udírna potřebuje, nebo pokud je těsně nad hodnotou, kterou udírna potřebuje, ale jsou k němu připojeny další zátěže, možná budete muset provést upgrade výměnou jističe a vodičů. 

Důležité: Nikdy neupgradujte jistič samotný bez výměny vodičů za větší, protože by to mohlo způsobit selhání původního vedení při prvním použití udírny. Před provedením jakékoli změny na elektrickém panelu se poraďte s kvalifikovaným elektrikářem.

Je provoz elektrických kuřáků drahý?

Provoz elektrických udíren může být drahý, pokud kouříte maso každý den, ale obvykle tomu tak není. Vzhledem k relativně vysokému příkonu mohou být elektrické udírny drahé na hodinu provozu ve srovnání s jinými spotřebiči, jako jsou světla, lednice nebo televize, ale protože neudíte maso každý den, nemusí být měsíční provoz tak drahý jako světla, velké chladničky nebo ohřívače vody.

Spotřebovává více energie elektrická udírna nebo gril na pelety?

Pokud se rozhodujete mezi elektrickou udírnou a grilem na pelety, pak je důležité znát energetické nároky elektrické udírny, abyste mohli porovnávat. Elektrické udírny mají nižší příkon při spuštění. Ve srovnání s tím má gril na pelety startovací výkon 500 W, poté spotřebuje 50W za hodinu. Díky tomu jsou grily na pelety mnohem energeticky účinnější a jsou moudřejší volbou, pokud hledáte úsporu energie.

Je možné používat gril na pelety bez napájení?

Jak možná víte, gril na pelety je možné zapálit ručně. Možná se budete ptát, zda je možné použít váš gril na pelety, když je vypnuté napájení, nebo když nemáte zástrčku, která by dosáhla na váš gril na pelety. Bohužel musíte mít elektrický proud, abyste mohli používat gril na pelety, i když ho plánujete zapálit ručně. Je to proto, že zařízení, které přemisťuje pelety do ohniště, potřebuje k pohybu elektřinu. V opačném případě byste museli ručně plnit ohniště každých pár minut, což při vaření jídla není možné. Z tohoto důvodu nemůžete gril na pelety používat, když je vypnutý proud.

9 tipů, jak provozovat elektrickou udírnu a ušetřit na energiích

Zde je několik tipů, které vám pomohou vybrat a provozovat elektrickou udírnu, abyste ušetřili energii a peníze:

  1. Vyberte si udírnu s maximální kapacitou množství jídla, které chcete během jednoho zapnutí udírny vyudit najednou. Protože budete-li pouštět udírnu poloprázdnou, bude muset běžet více hodin. A naopak pokud udírnu přeplníte, můžete znamenat větší spotřebu energie na ohřívání. 
  2. Vyberte si udírnu s nastavitelným rozsahem tepla. S tím, že maximální teplota by se měla pohybovat těsně nad nejvyšší teplotou, kterou budete potřebovat pro jednotlivé druhy potravin, které budete udit.
  3. Vestavěný indikátor/měřidlo teploty. Vám pomůže mít přehled o aktuální teplotě. 
  4. Zaměřte se na celkovou dobu předehřívání udírny. Důležité je, aby byla co nejkratší. Standardně je to mezi 30-45 minutami.
  5. Podívejte se na dostupné uživatelské recenze a zajímejte se o modely, které poskytují snadné přemisťování, používání a čištění udírny.
  6. Je třeba, aby byl dobře dostupný zásobník na pelety.
  7. Zkontrolujte vnější rozměry, abyste se ujistili, že se hodí na místo, kam jej chcete umístit.
  8. Jakmile budete mít seznam udíren, které splňují všechny požadavky sepsané výše, zaměřte se dále na ty, s nejnižším příkonem.
  9. Podívejte se na údaje o množství proudu, který odebírá v ampérech, jak bylo vysvětleno dříve, a porovnejte je se zásuvkou, ke které udírnu připojíte, a jističem, který tuto zásuvku napájí. Oba by měly mít vyšší kapacitu, než je proud udírny.

Závěrem – stojí elektrické kuřáky za to?

Rozhodně ano. Hned při prvním použití poznáte, že se snadněji používají, lépe se s nimi manipuluje a čistí než například udírny na dřevěné uhlí. Ano, mohou spotřebovat více elektřiny za hodinu, ale je to stejné, jako spotřeba energie u elektrického grilu. Celková spotřeba elektrické energie u elektrických udíren během měsíce nemusí být tak vysoká, protože je obvykle nebudete provozovat každý den.

Postupujte podle tipů v předchozí části, abyste si vybrali správnou elektrickou udírnu pro sebe a ušetřili energii a peníze z dlouhodobého hlediska snížením nákladů na elektřinu udírny.

Pokud máte další otázky k tomuto tématu, zeptejte se nás. Rádi zodpovíme všechny vaše dotazy. A pokud dosud udírnu nevlastníte, vyplatí se navštívit kategorii Udírny na našem webu. Určitě narazíte i na zajímavé slevy. Nebo se za námi stavte osobně na naši prodejnu. Už teď se těšíme, jak si společně budeme povídat o uzení.