Jak udit v digitální elektrické udírně?

Rozhodli jste se pro elektrickou udírnu, ale nevíte jak na ní a kde začít? Nebojte se. Od toho jsme tady my, abychom vám poradili.  


Kam s ní?

Udírny Borniak, Bradley, Pit Boss a Smooking nabízí řadu modelů, z nichž si sami vyberete ten nejvhodnější pro vaše účely. Profesionálové jistě ocení, že většinu těchto udíren lze ve výrobnách umístit pod speciálně upravené digestoře. Například Bradley Smoker Professional P10která je přímo určená pro umístění do restauračních kuchyní. Nic ale nebrání tomu, začít v ní udit i doma.

V domácích podmínkách je potřeba udírnu umístit nejlépe do venkovních prostor a ideálně krytých střechou. Logicky se tak nabízí venkovní verandy či altánky. Známe ale i takové mistry, kteří si speciálně uzpůsobili garáže či domácí dílny, kde svojí kouřovou nádheru mají umístěnou. Udírna ale generuje kouř, a tak je potřeba počítat s tím, že prostory, kam jí umístíte, musí být dostatečně větrané. A věřte nám, že i přesto, že vám hodně chytrolínů řekne, že na ty klasické udírny to nemá, tak kouře digitální elektrické udírny generují opravdu hodně.

 Na druhou stranu, jedná se o elektrická zařízení, která nejsou uzpůsobena extrémním povětrnostním podmínkám. Vždy tedy počítejte s tím, že je ideální mít udírnu umístěnou na krytém místě. V případě potřeby můžete ovšem využít i speciálních krytů a obalů, které najdete na jednotlivé modely v naší nabídce.

Jak v ní udit?

Uzení v elektrických udírnách je naštěstí opravdu hračka. Jednotlivé modely udíren z naší nabídky mají sice své specifické ovládaní, to se ale vždy ladí podle zkušeností uživatelů. To znamená, že jim jde naproti. Je tedy intuitivní a jednoduché. V mnoha případech prostě připomíná ovládání elektrické trouby, kterou máte doma.

Jediné, co musíte ovládat v některých případech navíc, je dýmbox – tedy to zařízení, které generuje kouř. To má buď svůj vlastní spínač a ovládání, nebo ho najdete na hlavním panelu. Nic těžkého to ovšem není. Vždy postupujte podle návodu.

TIP: Videonávodů, jak používat jednotlivé modely, najdete například na YouTube opravdu hromadu.

Oproti klasické, máte v elektrické udírně tu výhodu, že nemusíte spalovat dřevo po celou dobu uzení. Tím pádem není třeba ani generovat kouř během celého procesu. To má nejen ekonomické výhody, ale zároveň samozřejmě i zdravotní. Každý si časem najde svůj styl uzení. Nám se ale dobře osvědčil tento způsob (platí pro většinu receptů):

  • Nejdříve vyhřát udírnu, výrobky v ní 1/3 času osušit.
  • Ve druhé třetině zapnout dýmbox a výrobky zaudit kouřem.
  • A ve třetí třetině opět dojet bez přítomnosti kouře.

(např. klobásy uzené 6 hodin – 2 hodiny bez kouře, 2 hodiny s kouřem, 2 hodiny bez kouře)

Jak jsme už zmínili, ideální styl si časem najdete sami, tak aby nejlépe vyhovoval vám. I v tom jsou digitální udírny velmi variabilní a můžete si tedy se všemi recepty dost vyhrát.

Čím v ní topit?

V digitální elektrické udírně se topí výhradně štěpkou. Výjimkou jsou pouze udírny Bradley, které jako palivo využívají speciální disky (neboli brikety – jedná se o speciálně slisovanou udící štěpku). Vždy doporučujeme využívat štěpku přímo od výrobce jednotlivých udíren. V případě, že chcete sáhnout po nějakých jiných značkách, vždy postupujte při výběru tak, aby hrubost štěpky byla určená pro váš model dýmboxu. Příliš jemná nebo naopak hrubá štěpka může v některých modelech udíren dělat neplechu. I tyto podrobné informace najdete na našem webu nebo v různých YouTube tutoriálech. 

Jak často jí využívat?

Elektrickou udírnu nemusíte takzvaně zajíždět nebo jí zapínat jen proto, aby jela. Prostě jí využíváte, když zrovna potřebujete. Všechny naše modely udíren jsou izolované, lze v nich tedy udit celoročně – V tomhle ohledu určitě doporučujeme zaměřit se na nové modely od Borniaku, které mají zásadně zesílenou vnitřní i vnější konstrukci, tím pádem i inovovanou izolaci a vylepšené těsnění.

Samozřejmě v závislosti na počasí je potřeba počítat s různými přístupy k uzení. Udit studeným kouřem v létě, kdy teploty přesahují tropické hodnoty, prostě není tak jednoduché jako v zimě. To jsou ale všechno detaily, které vychytáte za pochodu. Při nízkých teplotách se budete muset naučit se svou udírnou pracovat a případně nastavit teplotu vyšší.

Jakým modelům věnovat pozornost?

Bradley Digital Smoker 6 je zajímavou volbou pro fanjšmekry, kteří ocení převážně jednoduchou obsluhu a vynikající podmínky pro čištění (díky využití disků se neznečišťuje dýmbox tak moc jako u ostatních modelů udíren). Navíc udící disky nabízí i velmi exotické možnosti příchutí či udících mixů. Pro lidi, kteří mají rádi pohodlí, a také rádi experimentují je tak jasnou volbou. Vybírat navíc můžete z několika parádních vzhledů, nabídka najdete zde.

Borniak BBDS-NT-70 je nový model, který nabízí nejmodernější přístupy k uzení. V tuzemsku se taktéž jedná o jednu z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších značek. Nabízí se v různých velikostech (můžete zakoupit i větší variantu) a nabízí cenově dostupnou a technologicky velmi kvalitní formu domácího uzení. Zkrátka sázka na jistotu, s Borniakem prostě nešlápnete vedle. No a určitě doporučujeme zakoupit verzi s časovačem – uzení s ním ještě nebylo jednodušší!

 

AL – Eco 80L Nerez je udírna české značky Smooking. Nabízí kvalitní, velký obsah. Popere se s většinou hrubostí štěpek, kromě té úplně jemné. Díky dobré izolaci a nerezovému zpracování zajišťuje také zcela jednoduchou obsluhu a údržbu. Je vhodná i pro gastronomické účely.

Pit Boss Silver Star PBV3DU1 je ideální parťák v poměru cena / výkon, se kterým se stanete mistry amerického BBQ. Navíc nezabere moc místa a má i povedený design.