Jak topit v domácí udírně

Jaké palivo udírna zvládne? Je lepší dřevo nebo alternativa - dřevěné uhlí, brikety nebo pelety? Kolik toho mám dávat? A bude i moje maso z udírny dokonale provoněné? Topení v udírně nemusí být alchymie, ukážeme vám, jak to správně roztopit i u vás doma.

jak-topit-v-udirne

Čím tedy topit v udírně?

Záleží na typu vaší udírny. Ne každá je koncipovaná na kusové dřevo, například moderní elektrické se roztápí briketami, peletami a podobnými materiály. Nejuniverzálnější bývají dřevěné udírny s kovovým topeništěm, v nich se dá většinou použít kusové dřevo, piliny i štěpka

Topení kusovým dřevem

Nejprve se podívejme na klasické dřevo. Abyste si vyudili opravdu chutné dobroty, je potřeba dodržet určité principy. Začněte s měkkým dřevem, kterým svou udírnu rozhoříte. Přidávejte ho, dokud se nerozehřeje její konstrukce. Dvířka udírny nechte na začátku podpalování pootevřené, zavřete je až ve chvíli, kdy se oheň naplno rozhoří. Na měkkém dřevě se neudí, uzeniny by byly nahořklé, proto od něj následně ustupte a pokračujte s tvrdým dřevem. Jak se bude pálit, postupně se objeví jeho ohořelé zbytky, přidávejte další kusy. Přikládejte pomalu, nespěchejte, správné uzení zabere svůj čas už od odpalu. Jakmile je udírna dostatečně předehřátá, můžete vložit vybrané pochutiny na uzení. Doba předehřátí udírny se přitom odvíjí od její struktury, velikosti i požadované teploty na uzení.

Jakými druhy dřeva topit

Nikdy nezapomeňte, že dřevo musí být suché a bez nečistot, kůry, plísní, hniloby, barviv apod. Zkrátka dokonale čisté a zdravé. Jeho druh pak ovlivňuje chuť a vůni pochutin. Mezi nejoblíbenější adepty patří buk, bříza, olše nebo dřevo z ovocných stromů jako jabloň a hrušeň. V žádném případě netopte jehličnany. 

 

Topení štěpkou, pilinami nebo briketami

Nyní si proberme další alternativy topení, protože ne všechny udírny, zejména ty elektrické, klasické dřevo akceptují. U nich si hlavní slovo berou štěpka, piliny nebo brikety. Topení s nimi má tu výhodu, že se jednodušeji reguluje teplota a daná topidla existují v pestré škále variant, včetně různých bylinkových a jiných příchutí. Je libo pekanový ořech, příchuť whiskey nebo snad chilli 

A jaký je vlastně rozdíl mezi štěpkou, briketami nebo pelety?

I elektrické udírny musíte něčím “krmit”, dejte si tedy pozor, zda si vyberete udírnu na brikety, pelety nebo štěpku - takové palivo pak budete muset používat. A jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? 

☑️Brikety

Malé slisované kousky ve tvaru puku, složením z čistého dřeva, při výrobě se nepoužívá žádné lepidlo, drží pohromadě lisováním, nastavíte teplotu a intenzitu přikládání a udírna sama bude spalovat potřebný počet briket.

☑️ Štěpka

Má sypkou konzistenci a v udírnách funguje na principu plynulého dávkování pomocí otočného “šneku”, udírna by měla být doplněna miskou s vodou - tam dopadne zbytkový odpad.

☑️ Pelety

Udírny na pelety nemívají samostatnou topnou spirálu jako předešlé dvě, pelety se sypou se do zásobníku a spalují se ve speciální komoře, dávky zajišťuje opět otočný “šnek”.

Elektrické udírny s těmito topidly jsou ideální pro začátečníky a ty z vás, kteří si chtějí uzení trochu ulehčit. V dnešní moderní době totiž fungují automaticky, mají pohodlné digitální ovládání, leckdy i se zakomponovaným podavačem paliva. A jak se správně do udírny přikládá? Haleluja! S elektrickou udírnou to není třeba řešit. Téměř všechny elektrické udírny si v pravidelných intervalech přikládají samy. Vždy se řiďte doporučením přímo z výroby, kupříkladu u topení štěpkou nebo pilinami je potřeba se držet hrubosti uvedené výrobcem.  

Naše další tipy na paliva

✅ Coconut brikety 10kg Grill Fanatics

Fandíte udržitelnosti? V tom případě vám nemohou uniknout kokosové brikety vyrobené ze zbytkového produktu – ze skořápky kokosového ořechu. Žádný strom kvůli nim nebyl pokácen. Vynikají mnohem delší dobou hoření než u dřevěného uhlí.

✅ Dřevěné pelety Jablko 9 kg Pit Boss

Dodají jemnou ovocnou chuť vašemu oblíbenému masu. Pelety jsou 100 % přírodní, neobsahují žádné umělé příchutě, postřiky, lepidla ani jiné chemikálie. Ideální zejména pro uzení drůbeže, vepřového masa, mořských plodů a jehněčího masa.

✅ Třešeň dřevěné piliny BBQ 450g Grill Fanatics

Chcete dosáhnout jemně kouřové a sladce ovocné chuti? Dřevěné třešňové piliny jsou vhodné zejména k uzení kachen, sýrů, jehňat, hovězího a vepřového masa.

✅ Štěpka OLŠE 10l Borniak

Štěpka nejvyšší kvality. Štěpky jsou bez nečistot, mají správnou granulaci, vhodnou vlhkost a vysokou kouřetvornost. Hodí se k uzení všech druhů mas a ryb. Masu dodá krásnou barvu od zlatavé až po hnědou. Aroma proniká hluboko do pokrmu.

Kouzlo podpalovačů

Ještě pro vás máme jednu vychytávku na podpálení ohně. Speciální podpalovací kostky, se kterými zapálíte dřevěné uhlí, aniž byste museli použít tekuté podpalovače nebo jiné chemické přísady. Vyrábí se z lisovaných dřevěných vláken, při jejich hoření proto nevzniká žádný (černý) dým ani petrolejový zápach a chuť. 

Najdete i u nás i další speciality jako dřevěné motouzy nebo podpalovací bylinky.

Mrkněte taky na udírny, které s palivem můžete kombinovat