Šťavnaté kuřátko s křupavou kůrčičkou

Jak na takové kuřátko? 

Kuře patří mezi velmi oblíbená česká jídla a není se čemu divit, protože dobře připravené kuře udělá radost všem strávníkům. Recept na toto lahodné jídlo je nejen jednoduchý, ale také rychlý. No a jak si takové kuřátko tedy udělat? Připravte si zástěru a čistou pracovní plochu, jdeme na to!

Jaké použít koření ?

Nejdříve je potřeba maso řádně osolit. Můžete použít klasickou kuchyňskou sůl, nebo se můžete rozhodnout pro Maldonskou sůl, která má bohatší a výraznější chuť, díky křupavým vločkám soli. Ale buďte opatrní s touto solí, stačí opravdu troška.

Poté jsme sáhli po koření, které je přesně stvořené pro přípravu kuřecího masa. Koření Kosmo's The Best Beer Can Chicken bylo navrženo tak, aby obohatilo chuť vašeho kuřecího masa s jemným pivním nádechem. S tímto kořením není třeba šetřit. Pořádně tím obalte kuře ze všech stran, aby vynikla jeho chuť.

Na přípravu potřebujete:

NÁŠ TIP:

#1 Bezdrátový bluetooth teploměr

Pro správné propečení jsme si vzali na pomoc bezdrátový bluetooth teploměr od značky INKBIRD. Teploměr je ideální na všechny typy masa a jeho hlavní výhoda je  že s ním můžete rovnou do grilu, udírny nebo trouby. Ponecháte ho v troubě a přes aplikaci ve vašem telefonu vidíte, jaká je aktuální teplota. Máte tak jistotu, že maso bude 100 % propečené. A to se hodí zejména, když začíná s grilováním, uzením nebo pečením! 

Obecně práce s tímto teploměrem byla velmi intuitivní a jednoduchá, určitě doporučujeme pro začátečníky i pokročilé

Na tento bezdrátový teploměr v blízké době připravíme článek, kde probereme všechny jeho vlastnosti a jeho uživatelskou přívětivost. 

#2 Praktický stojánek na kuře s pánví

Další skvělou vychytávkou je praktický a speciální stojánek na kuře s pánví, díky, kterému bude vaše kuře krásně křupavé ze všech stran. Manipulace s ním je jednoduchá, kuře umístíte na perforovaný nástavec, do spodní části přilijete například víno, pivo, bylinou směs či vodu a vložíte vše do grilu nebo trouby. Robustní pekáč můžete použít, po vyjmutí středového nástavce, jako klasický čtverhranný pekáček. Stejně tak jsme to pro tento recept použili i my. 

Příprava krok za krokem: 

  1. V první řadě si vyndejte kuře zhruba 2 hodiny předem z lednice. Kuře by se mělo dostat pozvolna na pokojovou teplotu, neutrpí tak teplotní šok, kvůli kterému by se maso nemuselo propéct rovnoměrně.
  2. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  3. Očistěte řádně maso od zbylých chloupků, ty vytrhejte pomocí jakékoliv grilovací pinzety na maso. Poté maso omyjte a osušte kuchyňským ubrouskem. 
  4. Teď přichází na řadu sůl a koření. Jak jsme již zmiňovali, pokud použijete Maldonskou mořskou sůl, která dodá jídlu skvělou a plnou chuť, tak stačí opravdu s citem, jen maso lehce posolte. V další fázi je to přesně naopak. S kořením Kosmo's The Best Beer Can Chicken kuře v něm pěkně obalte, bude mít pak jemnoupříjemnou chuť po pivu
  5. Tak, teď můžete vaši nádheru položit do pekáče nebo ideálně ho postavit do speciálního stojánku s pánví. V našem případě jsme použili jen jednu část - pánev. My jsme ještě zapíchli do stehenního svalu bezdrátový bluetooth teploměr, ať máme jistotu perfektního propečení
  6. Vložte kuřátko do trouby a pečte ho při 180 stupních zhruba 45 minut. Nezapomeňte ho občas polévat šťávouTeplotu propečení jsme sledovali v aplikaci INKBIRD, kuře by se mělo pohybovat ideálně okolo teplot 76 °C až 80 °C.
  7. Skvělé, maso se nám peče, takže máme teď spoustu času na přípravu přílohy.
  8. Připravte si menší brambory a pořádně je omyjte od nečistot. Poté je usušte kuchyňským ubrouskem. Brambory nechejte ve slupce a rozčtvrťte je na menší kousky
  9. Brambory si pěkně okořeňte, jak je máte rádi a přidejte i sůl. Použít můžete taky Maldonskou sůl. 
  10. Nasekejte na hrubo kadeřavou petrželku, tu přidáte do brambor až k úplnému konci.
  11. Připravte si hlubokou pánev a nalijte do ní olej. Nechejte pánev pěkně rozehřát a poté přidejte brambory. Smažte pěkně do zlatova, zhruba 20 minut. A na samotný závěr přidejte nasekanou petrželku, vše promíchejte a dejte stranou. 
  12. Na posledních 15 minut, co se peče kuře, přidejte nakrájené plátky másla. A nechejte udělat křupavou kůrčičku
  13. Stačí prostřít stůl a máte hotovo! 

Přejeme dobrou chuť!