Pravá neapolská pizza za 1 hodinu?!

 Zdá se to téměř nemožné, ale při našem testování pizza pecí a lásce k neapolské pizze jsme si vyladili tento “hodinový recept” na pravou neapolskou pizzu


Musíme říct, že je to ideálně recept pro lidi, kteří třeba nestihli dopředu připravit kvásek. A nebo je začne v pátek večer honit mlsná. :-) Naše těsto je odzkoušené, pizza má pak nadýchané a křupavé okraje a je z 95% jako ta, kde si kvásek připravíme pěkně 16 hodin dopředu.

Originální a kvalitní suroviny jsou základ pro dobrou pizzu

Kvalitní ingredience jsou základem každé italské pizzy. Rozhodně ale neplatí, že byste pro přípravu prvotřídní neapolské pizzy nutně potřebovali nějaké speciální nedostupné ingredience. A zvládne ho opravdu každý. Pokud se nepovede první pizza, (stalo se to i nám), tak s každou další už to bude jen dokonalejší a dokonalejší. Pojďme se pustit do pravé domácí neapolské pizzy, kterou by vám mohli závidět ve většině českých restaurací.

K tomuto receptu použijeme pizza pec Cozze na plyn. Stejně dobře by nám posloužila Piana Ziipa na dřevěné pelety. Tu snad také brzy otestujeme a dáme vědět rozdíl. K přípravě pizzy můžete také samozřejmě použít např. plynový gril, ale k přípravě pravé neapolské pizzy s nadýchanými okraji potřebujete mít rozpálený pizza kámen ideálně přes 400 °C, což hravě zvládnete právě s pizza pecí. Jen tak mimochodem - takto povedenou domácí neapolskou pizzu si v troubě nikdy neuděláte. Zažehněte tedy gril či pizza pec, rozpalte pizza kámen a roztopte na plný výkon. Na grilu na pizza kameni se dá připravit super pizza, ale pravděpodobně se Vám nepovede pravá neapolská. Ale určitě bude také dobrá, vše záleží na teplotě pizza kamene.

Super rychlé těsto na pizzu:

Suroviny:

  • 425g mouka 00 (extra hladká)
  • 255g voda
  • 8g sůl
  • 8g cukr
  • 8g droždí

Všechny suroviny smícháme v hrnci nebo větší nádobě. Jakmile dostaneme základní texturu těsta, tak ho musíme pořádně prohníst. Těsto rukama přepínáme, natahujeme a dlaní dáváme zpět dohromady, zhruba 5 minut, dokud těsto není pěkně hladké až sametové. Poté hrnec přikryjeme pokličkou a necháme 35 minut odpočívat v pokojové teplotě.


Odpočaté těsto vyjmeme ven na pracovní plochu a rozdělíme na 3 stejné díly. Pomocí stěrky vytváříme pěkně vytvarované kuličky. Vnější okraj kuličky taháme dovnitř a tím kuličku ještě lépe zpracujeme a tvarujeme. Přidáme trochu mouky na pracovní plochu a necháme 15 minut odpočívat na lehce pomoučené ploše a přikryté mističkou nebo větším hrníčkem, aby nám těsto neosychalo. Mezitím si připravíme rajčatový základ. 

Originální rajčatový základ na pizzu:

  • 400 g rajčata celá loupaná
  • čerstvá bazalka
  • lžička soli
  • lžička olivového oleje

Do připravené misky přidáme loupaná rajčata z plechovky, poloplnou lžičku soli, lžičku olivového oleje a čerstvou bazalku. Vše rozmačkáme rukama a zamícháme. Nepoužijeme mixér ani šlehač - v originálním rajčatovém základu máme mít kousky rajčat, který pizze dodají plnou chuť.

Závěrečné zdobení pizzy:

  • rajčatový základ
  • parmezán
  • mozzarella
  • parmská šunka 
  • čerstvá rukola
  • olivový olej

Doporučujeme kvalitní suroviny z Itálie. Dobrý pizzař se pozná podle Margarity. Ta totiž nejlépe prozradí chuť základních surovin, které jsou pro pizzu klíčové. Má jemnější chuť bez výrazných ingrediencí jako je: chilli, česnek, pálivý salám, ančovičky atd. My si dnes ale připravíme populární pizzu s parmskou šunkou a rukolou.

Začneme těstem. Nakynutý bochánek si položíme na pomoučenou pracovní plochu a pomalu ho prsty roztahujeme do stran tak, abychom získali požadovaný tvar, velikost a pěkné vysoké okraje.

Na připravené těsto naneseme rajčatový základ. Budou stačit 2 - 3 polévkové lžíce. Pizzu nechceme mít moc vlhkou, pak se šťáva z rajčat nestihne vypařit a pizza není křupavá.

Přímo na pizzu nastrouháme parmezán. Mozzarellu nakrájíme na stejně velké širší kousky, aby se sýr roztekl, ale zároveň nespálil. Přidáme na rajčatový základ s parmezánem. Poté je na řadě parmská šunka - oddělíme jednotlivé plátky a naneseme je na sýr.

 

Nabereme pizza lopatou a můžeme do pizza pece, kterou jsme si s předstihem naplno rozžhavili (ideálně na 400 - 450 °C na 20 min.), ale nyní už je stažena na minimum - kámen je dostatečně nažhavený a velké plameny by mohly vzadu pizzu popálit. Bedlivě pizzu sledujeme, aby se nepřipálila. Po zhruba minutě otočíme (opatrně na protrhnutí těsta), za dalších 30 vteřin znovu pootočíme a počkáme ještě 30 vteřin, aby byla pizza rovnoměrně propečená. Poté vyndáme pizzu na připravené servírovací prkénko.

Na pizzu s parmskou šunkou po upečení pizzy přidáme ještě čerstvou rukolu a pokapeme olivovým olejem. Je to detail, který posune vaší pizzu na úplně jinou úroveň. A teď už popadněte kráječ a pusťte se do toho!

Více o tom jak s pizza pecí zacházet a jaké jsou její další výhody se dozvíte v následujícím článku.