Grilování rozhodně nekončí posledním letním dnem! Podzim je ideální čas pro grilování na dřevěném uhlí, briketách i s udící štěpkou. Sezónní suroviny jako dýně, jablka a hrušky dodají tvému BBQ úplně nový rozměr a přinesou do tvé zahrady neodolatelnou vůni i chutě.
Připravili jsme tři jednoduché recepty na podzimní grilování, které zvládne každý, a přidali pár tipů, jak si užít BBQ sezónu i v chladnějších dnech.
1. Dýňové steaky z grilu s medovo-hořčičnou glazurou
Už jsi někdy dal na gril dýni? Jestli ne, připrav se na naprostou chuťovou bombu! Tyhle dýňové steaky s medovo-hořčičnou glazurou mají jemně nasládlou chuť, která se perfektně doplňuje s BBQ kořením a lehce karamelizovaným povrchem. Skvělá příloha k masu, ale klidně i hlavní chod pro vegetariány.

Čas přípravy: 15 minut
Náročnost: snadné
Ingredience:
- 1 menší dýně Hokkaido
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce BBQ koření Kansas City Rub
- 1 lžíce grilovací omáčky Blues Hog Original
Postup:
- Dýni nakrájej na plátky (cca 2 cm).
- Smíchej olej, med a BBQ koření – směsí potřete dýni.
- Griluj na středním žáru cca 6–8 minut z každé strany, potírej Blues Hog omáčkou.
- Servíruj jako přílohu k masu nebo jen tak s bagetou.
Doporučený gril:
Weber Master-Touch GBS 57 cm – ikonický kotlový gril na dřevěné uhlí, ideální na zeleninu, steaky i experimenty s dýní.
2. Jablečné špízy z grilu se skořicí a vanilkovým jogurtem
Sladký dezert z grilu? Proč ne! Tyhle jablečné špízy provoní celý dvůr skořicí a hnědým cukrem, jemně se zkaramelizují a v kombinaci s jemným kouřem ze štěpky chutnají dokonale podzimně. A nejlepší? Je to hotové během pár minut!

Čas přípravy: 10 minut
Náročnost: snadné
Ingredience:
- 4 jablka (nejlépe sladší odrůda)
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička skořice
- Honey BBQ Rub od Suckle Busters
- Štěpka Třešeň Borniak
Postup:
- Jablka nakrájej na kostičky a napíchej na špejle.
- Posyp skořicí, cukrem a trochou Honey BBQ Rubu.
- Dej na gril s trochou třešňové štěpky, griluj asi 5 minut, dokud jablka nezezlátnou.
- Podávej s vanilkovým jogurtem nebo zmrzlinou.
Postup:
Bradley Smoker Digital 4 rošty – ideální pro jemné uzení jablek i dalších dezertů, dodá sladkostem kouřový nádech.
3. Hrušky na grilu s modrým sýrem a vlašskými ořechy
Chceš na hosty udělat dojem? Grilované hrušky s modrým sýrem jsou nečekaný zážitek – spojení sladké hrušky, slaného sýra a ořechů je něco, co se jen tak neochutná každý den. Perfektní recept na speciální večeři nebo když chceš na podzimní grilovačce zazářit.

Čas přípravy: 12 minut
Náročnost: střední
Ingredience:
- 3 větší hrušky
- 100 g modrého sýra (např. gorgonzola, niva)
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 1 lžíce BBQ koření Original Dry Rub Blues Hog
- Trocha Blues Hog Smokey Mountain Sauce
Postup:
- Hrušky rozpůl a vydlabej jádřince.
- Posyp lehce rubem BBQ koření Original Dry Rub a dej na gril řezem dolů – 4–5 minut.
- Otoč, naplň sýrem a ořechy, nech dojít dalších 3–4 minuty.
- Zakápni lehce Blues Hog Smokey Mountain Sauce a servíruj.
Doporučený gril:
Broil King Baron 490 – plynový gril s přesnou kontrolou teploty, ideální pro jemné recepty jako grilované hrušky.
Tipy na podzimní grilování
- Používej kvalitní uhlí nebo brikety – např. Dřevěné uhlí Marabú 15 kg, které vydrží hořet dlouho i při nízkých teplotách.
- Neboj se kouře – Borniak štěpka Buk nebo Třešeň dodá receptům jemný podzimní nádech.
- Vždy měj po ruce teploměr – Meater 2+ Plus je bezdrátový pomocník, který ohlídá teplotu uvnitř masa.
- Kombinuj chutě – podzim přeje vrstvení: med, omáčky, ořechy i koření se skvěle doplňují.
Závěr
Podzimní grilování má úplně jinou atmosféru než letní – teplé oblečení, vůně kouře a sytější chutě. Vyzkoušej dýni, jablka nebo hrušky na grilu a uvidíš, že BBQ nemusí končit s létem. Se správným grilem a surovinami vytvoříš nezapomenutelný zážitek i v chladnějším počasí.