Podzimní grilování: 3 recepty a tipy na sezónní suroviny (dýně, jablka, hrušky)

Grilování rozhodně nekončí posledním letním dnem! Podzim je ideální čas pro grilování na dřevěném uhlí, briketách i s udící štěpkou. Sezónní suroviny jako dýně, jablka a hrušky dodají tvému BBQ úplně nový rozměr a přinesou do tvé zahrady neodolatelnou vůni i chutě.
Připravili jsme tři jednoduché recepty na podzimní grilování, které zvládne každý, a přidali pár tipů, jak si užít BBQ sezónu i v chladnějších dnech.

1. Dýňové steaky z grilu s medovo-hořčičnou glazurou

Už jsi někdy dal na gril dýni? Jestli ne, připrav se na naprostou chuťovou bombu! Tyhle dýňové steaky s medovo-hořčičnou glazurou mají jemně nasládlou chuť, která se perfektně doplňuje s BBQ kořením a lehce karamelizovaným povrchem. Skvělá příloha k masu, ale klidně i hlavní chod pro vegetariány.



Čas přípravy:
15 minut
Náročnost: snadné

Ingredience:

Postup:

  1. Dýni nakrájej na plátky (cca 2 cm).
  2. Smíchej olej, med a BBQ koření – směsí potřete dýni.
  3. Griluj na středním žáru cca 6–8 minut z každé strany, potírej Blues Hog omáčkou.
  4. Servíruj jako přílohu k masu nebo jen tak s bagetou.

Doporučený gril:

Weber Master-Touch GBS 57 cm – ikonický kotlový gril na dřevěné uhlí, ideální na zeleninu, steaky i experimenty s dýní.

2. Jablečné špízy z grilu se skořicí a vanilkovým jogurtem

Sladký dezert z grilu? Proč ne! Tyhle jablečné špízy provoní celý dvůr skořicí a hnědým cukrem, jemně se zkaramelizují a v kombinaci s jemným kouřem ze štěpky chutnají dokonale podzimně. A nejlepší? Je to hotové během pár minut!



Čas přípravy:
10 minut
Náročnost: snadné

Ingredience:

Postup:

  1. Jablka nakrájej na kostičky a napíchej na špejle.
  2. Posyp skořicí, cukrem a trochou Honey BBQ Rubu.
  3. Dej na gril s trochou třešňové štěpky, griluj asi 5 minut, dokud jablka nezezlátnou.
  4. Podávej s vanilkovým jogurtem nebo zmrzlinou.


Postup:


Bradley Smoker Digital 4 rošty – ideální pro jemné uzení jablek i dalších dezertů, dodá sladkostem kouřový nádech.

3. Hrušky na grilu s modrým sýrem a vlašskými ořechy

Chceš na hosty udělat dojem? Grilované hrušky s modrým sýrem jsou nečekaný zážitek – spojení sladké hrušky, slaného sýra a ořechů je něco, co se jen tak neochutná každý den. Perfektní recept na speciální večeři nebo když chceš na podzimní grilovačce zazářit.



Čas přípravy:
12 minut
Náročnost: střední

Ingredience:

Postup:

  1. Hrušky rozpůl a vydlabej jádřince.
  2. Posyp lehce rubem BBQ koření Original Dry Rub a dej na gril řezem dolů – 4–5 minut.
  3. Otoč, naplň sýrem a ořechy, nech dojít dalších 3–4 minuty.
  4. Zakápni lehce Blues Hog Smokey Mountain Sauce a servíruj.

Doporučený gril:
Broil King Baron 490 – plynový gril s přesnou kontrolou teploty, ideální pro jemné recepty jako grilované hrušky.

Tipy na podzimní grilování

  • Používej kvalitní uhlí nebo brikety – např. Dřevěné uhlí Marabú 15 kg, které vydrží hořet dlouho i při nízkých teplotách.
  • Neboj se kouře – Borniak štěpka Buk nebo Třešeň dodá receptům jemný podzimní nádech.
  • Vždy měj po ruce teploměr – Meater 2+ Plus je bezdrátový pomocník, který ohlídá teplotu uvnitř masa.
  • Kombinuj chutě – podzim přeje vrstvení: med, omáčky, ořechy i koření se skvěle doplňují.

Závěr

Podzimní grilování má úplně jinou atmosféru než letní – teplé oblečení, vůně kouře a sytější chutě. Vyzkoušej dýni, jablka nebo hrušky na grilu a uvidíš, že BBQ nemusí končit s létem. Se správným grilem a surovinami vytvoříš nezapomenutelný zážitek i v chladnějším počasí.