Začátek sezóny aneb věci, na které se dost zapomíná

Začátek grilovací sezóny je tady, sluníčko svítí a Vy máte volný víkend.. Ideální představa a plno času na přípravu grilu a příslušenství pro nadcházející sezónu plnou dobrot. Přípravné práce jsou nezbytné, protože se nám pak v sezóně nestane, že by něco chybělo nebo snad něco nefungovalo.

Kopie článek všeprogril - grilovací sezona

Základem je čistota grilu

Pokud Váš gril na podzim dosloužil, čeká Vás výběr grilu nového. V tom případě doporučuji vybrat kvalitní eshop nebo kamenný obchod, který Vám s výběrem poradí, vybere nejlepší gril pro Vaše plány a v neposlední řadě doporučí i příslušenství, které budete potřebovat. Výběr grilu ale není předmětem tohoto článku, takže na okraj to jistě stačí.

Pokud máte, jako většina z nás, gril starší, musíte jej pouze oživit a očistit. Nikdo nechce, aby na něj po otevření vypadl megakus tuku správně uleželý ještě z minulé sezóny. Vždy je nejlepší čistit gril po ukončení sezóny, pak na Vás toto překvapení nečeká. Stále přibývají lidé, kteří jako já, grilovací sezónu neukončují. My udržujeme gril v čistotě průběžně.

Každý gril má svá specifika a jeho údržba se mírně liší.

Plynové grily

Ideální přípravou na sezónu pro tyto typy grilů je kompletní rozebrání grilu. Takže vyndání roštů, případně litinových desek, důkladné omytí od nečistot z grilování, očištění hořáků, rotiserie, pizza kamenů nebo koše na zeleninu. Ale pečlivě očistěte i další příslušenství, které ke grilu máte. Většina je z nerezu, takže není problém tyto prvky vzít zlehka drátěným kartáčem a následně omýt jarovou vodou. Na větší špínu či znečištění doporučuji použít FUSL přípravek, který je šetrný ke všem běžně využívaným povrchům a pomůže odstranit i velmi ztvrdlou špínu.

broil king plinový gril

Stěžejní věcí je plynová bomba, která bude po minulé sezóně značně vyprázdněná, takže ji nezapomeňte vyměnit, nebo alespoň zkontrolovat, aby jste pak před partou kamarádů nevypadaly jako grilovací amatér. Důležitá je i kontrola plynové hadice kvůli netěsnostem, pokud máte podezření na únik plynu (zkrátka ho ucítíte) nebo je hadice starší, určitě investujte pár stovek a vyměňte ji. Je to lepší než pak řešit výbuch. Pokud máme pod kontrolou bombu, hadice a vše vyčistěné, musíme ještě vyzkoušet funkčnost hořáků. A jak na to? Vždy pustíme jeden konkrétní a necháme jej chvíli hořet. Hořák musí mít trvale stejný výkon bez větších výpadků.

Peletový gril

Čištění peletového grilu probíhá podobně jako u plynového – vyčistěním vyndaných roštů a lehké vyčistění prostoru kam odpadávají zbytky pelet. Ale opatrně! Dejte pozor, abyste nic v grilu nepoškodili, přeci jen je to už malinko elektronická hračka, že? Nezapomínejte ani na výměnu misky kam odkapává omastek.

peletový gril pitboss

Plechový - kotlíkový gril

Je na čištění asi nejlepší – většina grilů má pouze jeden, případně dva rošty, které se omyjí. U plechových grilů věnujte dostatečnou pozornost víku. Zkontrolujte poklop z vnitřní strany. Bývá pravidlem, že se u levnějších grilů díky teplotě dostává z víka barva, která by pak mohla padat do grilovaných dobrot a to nechcete.

weber - kotlový gril

Keramický gril

Je na údržbu na stejné úrovni jako jeho sourozenci - plynové, plechové i peletové. Opět i v tomto případě vyndáme veškeré rošty co jsou v grilu a vše umyjeme. U keramického grilu se dá použít tzn. technika pyrolýzy, kde se nechá gril „pořádně rozpálit“. Keramika dokáže naakumulovat extrémní teploty řádově stoupající nad 500° C, čímž se spálí kompletně vše, co bylo v grilu připečeno a opálí se i pizza kámen. Ze všeho zbyde jen jemný prach. Pro tuto činnost je nutné použít opravdu kvalitní uhlí, které je v gastro kvalitě. Je třeba volit velké kusy uhlí. Takové dokáží žhnout celé hodiny a generovat vysoké teploty. Doporučuji uhlí QueBracho.

big green egg - vseprogril

Příprava uhlí a briket na sezónu

Pokud máte peletový nebo plynový gril, řešit uhlí určitě nemusíte – máte zlatého bludištáka – odpadá Vám jedna starost. Pokud ale grilujete na uhlí nebo na briketách, je důležité už před zimou dobře uhlí uložit, aby jste jej po vyndání na jaře nevyhodili kvůli nadměrné vlhkosti. Rozhodně vše, co zůstalo v grilu zlikvidovat, vyhodit, vyčistit... Osobně preferuji uhlí než brikety. Především kvůli vyšší výhřevnosti a větším kusům uhlíků.

Jak poznám kvalitní uhlí na grilování?

Kvalitní uhlí se pozná svojí velkou tvrdostí, hustotou, nízkým stupněm jiskřivosti či velikostí jednotlivých kusů. Můžete si udělat jednoduchý test - při styku s hladinou vody se kvalitní uhlí potopí. Nejzajímavější variantou pro domácí grilování se tak stávají velké balení profi uhlí z Kuby – Marabu nebo uhlí QueBracho z Jižní Ameriky. Určitě nezapomeňte na kvalitní podpalovač do grilu a zapalovač, aby jste vůbec ten oheň dokázali rozdělat.

Příslušenství

Je neméně důležitou součástí při grilování, protože nám pomáhá ve spoustě věcí jak z hlediska času - rychlosti, tak to mohou být i věci které nám grilování ulehčují.

Mohou to být různé kleště, chňapky, škrabky, nůžky na drůbež.. Pro všechny platní stejný postup – udržovat je v čistotě a přes zimu mimo vlhké prostředí, aby nezrezly. Pro pánve, hrnce a podobné příslušenství je fajn se držet drobné rady a to používat olej. Typickým představitelem pro konzervaci olejem jsou „šajby“ k mlýnku na maso, který zase po udící sezóně většinou ukládáme. Tyto „železné placky“ bychom měli držet stále v mastném prostředí, jinak začnou rezivět.

Důležitým pomocníkem je i pizza kámen. V keramických grilech slouží jako deflektor nebo tepelný štít. Jeho úkol je jasný - brání přímému kontaktu pokrmu a ohně. Ano, i pizza kámen je třeba očistit. Pyrolýzou nebo mechanicky. Pokud zvolíte druhý jmenovaný postup, pak vezměte do ruky ideálně ostrou škrabku či špachtli. Pak půjde vše krásně očistit. Alternativně lze použít i drátěný kartáč, u něho ale pozor, aby jste si kámen nepoškodili.

Drobné příslušenství, jako jsou teplotní sondy, teploměry, váhy a pod. je třeba vetšinou pouze zkontrolovat kvůli stavu baterií.

A co litina, k čemu je dobrá?

Litina je zajímavý materiál svoji tvrdostí a odolností. Perfektně vede teplo, ale dlouho trvá, než se nahřeje. Pokud je litinové nádobí správně skladováno a chováme se k němu ohleduplně, vydrží nám dlouhá léta. Občas ale i toto nádobí může vykazovat únavu – v tom případě přichází na řadu seasoning. A jak se správně vypaluje litinové nádobí? To uvidíte na videu:

 Vypálení pánve se provádí v 5 jednotlivých krocích:

  1. Obroušení pánve brusným papírem, aby se odstranili veškeré nerovnosti, případně nepořádek, který na pánvi je. Přinesete-li si novou pánev z obchodu, určitě tento krok udělejte také. 1x do roka to chce udělat i u starších pánví, aby dále dobře sloužily.
  2. Následně je nutné pánev / pekáč omýt – smýt jarovou vodou obroušené části litiny a dobře usušit.
  3. Důležitá část – potření celé pánve olejem. A to včetně madla. Tedy pokud není dřevěná. Pro tyto účely se vždy snažte kupovat olej, který má vyšší bod hoření. Ideální je řepkový nebo kokosový.
  4. Celá potřená pánev se dá do rozpáleného grilu na co největší teplotu zapéct. Pečení trvá cca hodinu a je opravdu „smradlavé“. Dělejte to raději v grilu a neničte manželce kuchyň.

Máte hotovo? Podívejte se na tu pánev. Už od pohledu je po seasoningu rozdílně barevná, hladká. Úplně to láká ji hned použít. Na takto vypálenou pánev buďte ale opatrní. Nesmí se Vám narušit zapečená olejová vrstva. Takže nemyjte pánev jarem, nepíchejte do ní noži nebo vidličkami, zbytečně s ní nebouchejte. Ona Vám toto chování oplatí v nepřilnavém povrchu a ve výborném vedení tepla.

Co nakoupit na sezónu

Pokud to myslíme s grilováním opravdu vážně, jsou věci, co by nám neměly chybět. Nejzákladnější skupinu "must have" tvoří koření a směsi, které by měl (alespoň základní) mít každý doma. Za základ považuji sůl, pepř, česnek, papriku, chilli, bylinky, co máte rádi...Před zimou vždy zjištuji stav koření, doplňuji zásoby a věřte, že někdy až strašidelně vypadá objem koření co mám na grilování oproti manželce, která koření používá v kuchyni. Není náhodou, že i když je to nečekané za mnou chodí právě drahá polovička  s prosíkem o zapůjčení nového koření nebo kurkumy.

Nedílnou součásti každého správného grillmastera jsou kvalitní kleště na maso, obracečka na burgery či lis na česnek. Vše je potřeba zkontrolovat, omýt a očistit, případně vyhodit a zainvestovat do nového nebo lepšího.

Ať patříte do skupiny lidí, co grilují pouze v sezóně od jara do podzimu nebo do skupiny nadšenců, co si i v mrazech rozpálí gril jako já věřte, že je vždycky dobré se zastavit, srovnat si v hlavě co je v letošní sezóně cílem grilování, dokoupit koření či směsi i rozšířit příslušenství. Většina chlapů nemá ráda nákupy, ale pokud si z této atrakce uděláte obřad, každým rokem se na to budete těšit víc, než na samotné grilování. Je přeci potřeba mít víc věcí u grilu než v kuchyni...