Když se řekne grilovací sezóna, každý si představí vůni dřeva, rozpálený rošt a šťavnaté maso, které se rozplývá na jazyku. Tento recept posune obyčejná kuřecí křidélka o několik tříd výš. Kombinace křupavé kůrky z grilu a jemného másla s bylinkami, česnekem, citronem a kouřovými tóny dává vzniknout lahůdce, která se hodí jak na víkendovou pohodu, tak na slavnostní letní večer s přáteli. Příprava je snadná a výsledek stojí za to!
[products https://www.vseprogril.cz/wqnbxvo7hjz7xlz/]
Co budete potřebovat?
Na křidélka:
- 12–16 kuřecích křídel
- 3 lžíce oleje
- Grilovací BBQ koření Cherry Crush 230g Angus&Oink
Na ochucené máslo:
- 450 g změkčeného nesoleného másla
- 1 svazek jemně nasekané a čerstvé petrželky
- 150 g pažitky nasekané na kostičky
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- Kůra a šťáva z 1 BIO citronu
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce chipotle prášku (nebo podle chuti)
- 1 lžíce soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžíce sušeného cibulového prášku
Jak na to?
- Připravte ochucené máslo: V míse smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou i kůrou, hořčicí, paprikou, worcesterskou omáčkou, chipotle práškem, solí, pepřem a cibulovým práškem. Důkladně promíchejte, zakryjte a nechte odležet.
- Předehřejte gril: Rozehřejte gril na 260 °C. Ideální je peletový gril, ale zvládnete to i na klasickém grilu na dřevěné uhlí.
- Připravte křidélka: V jiné míse promíchejte křidélka s olejem a oblíbeným BBQ kořením. Ujistěte se, že jsou rovnoměrně obalená.
- Grilujte: Umístěte křidélka na gril a pečte přibližně 15–18 minut, dokud nedosáhnou vnitřní teploty 74 °C a nebudou zlatavě křupavá.
- Dokončení: Sejměte křidélka z grilu, vložte je do čisté mísy a obalte v připraveném ochuceném másle. Máslo se díky horkým křidélkům jemně rozpustí a krásně přilne.
- Podávejte horké: Servírujte ihned s čerstvým pečivem, zeleninovým salátem nebo jen tak – budou mizet rychleji, než je stihnete položit na stůl.
Přejeme dobrou chuť!
Tip: Máslo, které vám zbyde, skladujte v lednici. Výborně se hodí k hovězím steakům, pečeným bramborám nebo kukuřici na grilu.
Závěrem
Tenhle recept není jen o křidélkách – je to pozvánka k pohodové atmosféře, vůni letního večera a sdílené radosti z jídla. Vyladěné bylinkové máslo s kouřovým aroma dodá masu výraz, který si zamilujete. A jakmile ho ochutnáte, budete ho chtít dávat snad na všechno.
Experimentujte s různými BBQ kořeními, upravte ostrost podle své chuti a nebojte se připravit másla víc do zásoby – je totiž návykové.
Ať už grilujete na zahradě, na chalupě nebo třeba na balkoně, tahle křidélka budou hvězdou každého grilování. Tak si otevřete něco studeného, nalaďte letní playlist a nechte užívejte si grilovačku.