Grilovaná křidélka v bylinkovém másle

Když se řekne grilovací sezóna, každý si představí vůni dřeva, rozpálený rošt a šťavnaté maso, které se rozplývá na jazyku. Tento recept posune obyčejná kuřecí křidélka o několik tříd výš. Kombinace křupavé kůrky z grilu a jemného másla s bylinkami, česnekem, citronem a kouřovými tóny dává vzniknout lahůdce, která se hodí jak na víkendovou pohodu, tak na slavnostní letní večer s přáteli. Příprava je snadná a výsledek stojí za to! 

 [products https://www.vseprogril.cz/wqnbxvo7hjz7xlz/

Co budete potřebovat? 

Na křidélka:

Na ochucené máslo:

  • 450 g změkčeného nesoleného másla
  • 1 svazek jemně nasekané a čerstvé petrželky
  • 150 g pažitky nasekané na kostičky
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • Kůra a šťáva z 1 BIO citronu
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce chipotle prášku (nebo podle chuti)
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce sušeného cibulového prášku

Jak na to?

  1. Připravte ochucené máslo: V míse smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou i kůrou, hořčicí, paprikou, worcesterskou omáčkou, chipotle práškem, solí, pepřem a cibulovým práškem. Důkladně promíchejte, zakryjte a nechte odležet.

  2. Předehřejte gril: Rozehřejte gril na 260 °C. Ideální je peletový gril, ale zvládnete to i na klasickém grilu na dřevěné uhlí.

  3. Připravte křidélka: V jiné míse promíchejte křidélka s olejem a oblíbeným BBQ kořením. Ujistěte se, že jsou rovnoměrně obalená.

  4. Grilujte: Umístěte křidélka na gril a pečte přibližně 15–18 minut, dokud nedosáhnou vnitřní teploty 74 °C a nebudou zlatavě křupavá.

  5. Dokončení: Sejměte křidélka z grilu, vložte je do čisté mísy a obalte v připraveném ochuceném másle. Máslo se díky horkým křidélkům jemně rozpustí a krásně přilne.

  6. Podávejte horké: Servírujte ihned s čerstvým pečivem, zeleninovým salátem nebo jen tak – budou mizet rychleji, než je stihnete položit na stůl.

Přejeme dobrou chuť!

Tip: Máslo, které vám zbyde, skladujte v lednici. Výborně se hodí k hovězím steakům, pečeným bramborám nebo kukuřici na grilu.

Závěrem

Tenhle recept není jen o křidélkách – je to pozvánka k pohodové atmosféře, vůni letního večera a sdílené radosti z jídla. Vyladěné bylinkové máslo s kouřovým aroma dodá masu výraz, který si zamilujete. A jakmile ho ochutnáte, budete ho chtít dávat snad na všechno.

Experimentujte s různými BBQ kořeními, upravte ostrost podle své chuti a nebojte se připravit másla víc do zásoby – je totiž návykové.

Ať už grilujete na zahradě, na chalupě nebo třeba na balkoně, tahle křidélka budou hvězdou každého grilování. Tak si otevřete něco studeného, nalaďte letní playlist a nechte užívejte si grilovačku.