Nejlepší přílohy na grilování

Jaké jsou nejlepší přílohy na grilování?

Každý to známe... ugrilujete si flákanec masa, sekanou nebo maso na trhačku, ale co dál? Chuť je parádní, maso se rozpadá, ale něco tomu chybí. Koukáte se na ten mastný pekáč a přemýšlíte, co by k tomu mohlo být? Jasně, řeč je o příloze. Rozumíme tím všechno, co netvoří hlavní část té grilované laskominy, ať už zeleninu, saláty a studené přílohy, ale i omáčky nebo pečivo. V dnešním článku si ukážeme pár základních příloh, které u většiny jídel budou naprosto dostačovat. Tak pojďme začít hned z ostra...

ZELENINA

Studená, teplá, mražená nebo grilovaná... Servíruje se na nespočet způsobů, ale i s ní se dají vykouzlit perfektní pokrmy. Samozřejmostí je nakrájení několik druhů zeleniny na talířek a podávání s masem, ale to bychom přílohou nenazvali.

Zeleninový špíz

Nejzajímavější příloha ke grilovanému masu. Stačí na něj žlutá a červená paprika, cibule, cherry rajčátka, lilek, cuketa... opravdu je možné využít pestrou paletu chutí, barev a vůní. Zeleninu nakrájíme na kousky, co budeme napichovat, nasypeme je do misky, zakápneme olivovým olejem a pořádně promícháme, aby se olej dostal všude. Pak už jen střídavě napichujeme zeleninu jak nám přijde pod ruku na kovový nebo bambusový špíz. Grilujeme na nahřátém grilu cca 15-20 minut a otáčíme, aby nám zelenina nezčernala a nespálila se.

Papriky plněné sýrem 

Další zajímavá a chutná příloha. Na tu nám postačí pár paprik, které rozřízneme podélně tak, aby nám vznikla miska do které dáme sýr. Můžeme použít sýr fetta, mozzarella, niva nebo jakýkoliv, který máte rádi. Jemně dosolte a dejte do grilu. Pečeme tak dlouho, než se sýr nerozteče a pozor – nesmíte se leknout toho, že na spodku papriky se mohou objevit spálené černé puchýřky – ty stačí sloupnout.. A ještě jedna věc, zcela logická – grilujeme papriky sýrem nahoru, jinak by vytekl do grilu. 

Kukuřice na grilu

Jednoduchá specialita, která se pouze potře olejem – ideálně řepkovým a položí se na rozpálený gril o teplotě 160 °C po dobu asi 15 minut. Určitě nezapomínáme otáčet. Podáváme jemně potřené máslem a osolené ihned po vyndání z grilu.

Brambory v alobalu

Nejznámější způsob grilování. Brambory osolíme, opepříme a zabalíme do alobalu. Takovouhle hliníkovou kouli hodíme ideálně do ohně nebo trouby o teplotě 200°C asi na 30 minut podle velikosti brambory. Bramboru můžeme sníst čistě samotnou nebo s jogurtovým dipem s bylinkami.

 

SALÁTY

Známe je všichni.. Někdo k nim má odpor, druhý je miluje. Fakt je ten, že je to docela vděčné a rychlé udělat takový salát tak proč si ho nepřipomenout jako přílohu.

Coleslaw

Nejzajímavější a nejvšestrannější salát, který obsahuje jen několik málo surovin a to cibuli, celer, mrkev a bílé zelí. Na dochucení se používá majonéza, případně v určitém poměru s bílým jogurtem pro odlehčenou variantu, sůl, pepř, cukr a jablečný ocet. Vše si nakrájíme a nastrouháme na jemno a pak už jen dochutíme. 

Řecký 

Další z plejády top salátů, který obsahuje okurky, rajče, papriku, cibuli, olivy a sýr fetta. Na dochucení se používá sůl, pepř, vinný ocet, olivový olej a oregano. Všechny pevné suroviny si nakrájíme na kostičky a kousky podle potřeby a opět si dochutíme dle potřeby.

Quinoa

Novodobý salát, který stojí za ochutnání, obsahuje právě quinou, fazole, avokádo a dýňová semínka. Všechny tyto suroviny jsou považovány za superpotraviny, díky svému obsahu omega-3, omega-6 a pochopitelně i sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Jen nezapoměňte, že quinoa i fazole musí být uvařené. Vše si nakrájíme, promícháme v misce, dochutíme římským kmínem, solí, pepřem, šťávou z pomeranče nebo limetky. Použít můžete i jednoduchý zdravý dresink z avokáda, koriandru, pomerančové šťávy, agávového sirupu, římského kmínu a špetku chilli.

Určitě stojí za obecnou zmínku těstovinový salát s pestem nebo česká vánoční klasika v podobě bramborového salátu, který známe všichni a jednou v příštích článcích se k němu vrátíme a budeme porovnávat rozdíly v tom, jak ho děláte.

 

CHLÉB A SENDVIČE 

Chléb je důležitou součástí jídel většiny z nás, protože na co bychom si namazali to pomyslné máslo nebo sýr s tím salámem, že? Možností jak využít chléb k přílohám je několik. Pojďme se na ně podívat...

Bageta s česnekovým máslem

Nejzajímavější příloha, která je chuťově parádní a není vůbec složitá. Stačí nám pár surovin a bageta. Změklé máslo smícháme se špetkou soli, prolisovaným česnekem podle chuti a nasekanými bylinkami. Bagetu rozřízneme na 2 cm tlusté plátky, ale nedořízneme. Vzniklé řezy potřeme česnekovým máslem, bagetu zabalíme do alobalu a pečeme zhruba 16-20 minut při 180 °C. Na posledních 5 minut sundáme alobal, aby byla bageta tzn. „do zlatova“.

Tortilla s kukuřicí a fazolemi

Tato příloha je to netradiční, ale výtečná s kombinací nasládlé chuti kukuřice a specifickou chutí fazol. Fazole se samozřejmě nejdříve musí uvařit. Pokud máte rádi avokádo, můžete si z něj udělat směs spolu se solí, cukrem a pepřem. Směs se natře na tortilu, posype kukuřicí a fazolemi. Můžeme přidat i rajčata nebo salát, podle toho co máme rádi. Přehneme a dáme chvilku zapéct do grilu či trouby, nebo je můžeme zarolovat jako gyros a podávat jako klasický tortilový kulatý tvar.

Burgery

Poslední specialitkou z této sekce, můžeme je naplnit různě, ať už masem, zeleninou, tak i něčím speciálním. Můžete například smíchat žampiony, tahini, vejce, vodní kaštany, česnek, quinou, sůl a pepř a výsledek uplácat do tvaru burgeru. Pak už jen stačí přidat nějakou méně aromatickou zeleninu na vzhled, jako je ledový salát, pár kapel omáčky či zálivky a burger je na světě. Samozřejmě se dají burgery dělat s čímkoliv a je jen na vás, co mezi dvě burgerové housky dáte.

Samozřejmě burgerama to nekončí. Za přílohu můžeme určitě považovat pita chléb, který můžeme zkombinovat třeba s humusem nebo bruschettou s rajčaty a bazalkou.

 

OMÁČKY A DIPY 

Jsou důležitou součástí každé správné grilovačky. Dávají pokrmům o něco lepší chuť, která posune hlavní pokrm do výšin. Nejznámější a nejpoužívanější omáčkou je samozřejmě BBQ omáčka, která by měla být ovoněná uzením. Je složena z pár surovin – základem je cibule, česnek chilli, které necháme lehce provařit a zesklovatět. Následně se přidá jablečný ocet, hnědý cukr, rajčata, worchester, rajčatový protlak a za nízkého plamenu promíchanou omáčku necháme bublat a zhoustnout. Výsledek rozmixujeme, dosolíme a dopepříme podle chuti. Pokud chcete mít opravdu pravou BBQ omáčku, nechte si ji v udírně zaudit.

Řecké tzatziky

Další neméně známá omáčka, i když to není úplně omáčka v pravém slova smyslu. Na ni potřebujeme jen pár surovin – okurku, kopr, česnek a bílý jogurt. Do jogurtu nakrájíme a nastrouháme všechny předešlé suroviny. Dochutíme solí a pepřem a máme hotovo. 

Česnekový nebo chilli 

Základní dip, který stojí též za zmínku, protože za s tímto dipem za málo peněz uděláme spoustu muziky. Stačí do bílého jogurtu přidat prolisovaný česnek nebo chilli podle toho, který dip děláme, dochutíme solí, pepřem a kapkou šťávy z pomeranče nebo limety a je hotovo.

Závěrem se veškeré přílohy dají různě kombinovat, což je výhoda právě toho, že se jedná o přílohy. Ať jsou přílohy sebelepší a sebegeniálnější, nesmíme ale zapomínat, že se opravdu jedná o přílohu k hlavnímu chodu a ten musí hrát na talíři hlavní roli. S přílohami je potřeba zacházet opatrně a s rozvahou, ale pokud se to dodrží, udělá to spousty parády.