FIT recept: Krůtí a zeleninový špíz na grilu

V minulém článku jsme si dávali tipy na to, jak se ani v redukci nevzdávat zahradních grilovaček. Abychom to měli komplet, je jasné, že si musíme dát rovnou i recept na něco FIT. My jsme pro teď zvolili špíz z jemného, libového krůtího masa spolu s grilovanou zeleninou také v podobě špízu. Doplnili jsme ho bazalkovo-rajčatovým dipem, který celé jídlo ovoněl vůní Itálie.

06E782CE-8D4C-4352-A77D-3B9B293382B1

SUROVINY: (na 4 PORCE)

KRŮTÍ ŠPÍZ:
1kg krůtích prsou
200g slaniny
2 lžíce olivového oleje, pepř, sůl

KOŘENÍ:
rub KANSAS CITY SWEET (Three Litlle Pigs)

 

ZELENINOVÝ ŠPÍZ:
6 ks žampionů
10 cherry rajčat
2-3ks červené cibule, 1 ks žlutá paprika
hrst čerstvého tymiánu, 2 stroužky česneku, 
5 lžic olivového oleje, pepř, sůl

DIP:
3 lžíce majonézy/případně light verze
3 lžíce creme fraiche nebo zakysané smetany/případně odtučněného řeckého jogurtu a 
šťáva z 1⁄2 limetky
3 kousky sušených rajčat a hrst čerstvé bazalky
1 lžička třtinového cukru, pepř, sůl

 

✔️ POSTUP:

Krůtí prsa nakrájíme na kostky 3x3-4×4 cm (slabší kousky necháme delší a při napichování je přehneme přes sebe . Maso zakápneme olejem, osolíme, opepříme, zasypeme rubem KANSAS CITY a dobře promícháme. Takto připravené maso napichujeme na jehlu střídavě se slaninou (pokud máme plátkovou slaninu tak jii 2-3x přehneme. Připravené špízy vložíme do lednice a mezitím si připravíme dip a zeleninové špízy.

Špíz na grilu

Grilované špízy

Papriku nakrájíme na kostky cca 3x3cm, cibuli na čtvrtky, z žampionů odřízneme nožičky a žampiony překrojíme na půlky. Zeleninu napichujeme střídavě na jehlu spolu s rajčaty. Na zeleninové špízy si připravíme potírání. Větvičky tymiánu obereme a tymián nakrájíme na drobno, přidáme prolisovaný česnek, olivový olej a na závěr osolíme a opepříme. Promícháme a máme hotovo.

Krůtí špízy na grilu

 

✔️ DIP:
Do mixéru přidáme pokrájenou bazalku a sušená rajčata, zakápneme šťávou z limetky a krátce promixujeme. Poté přidáme creme fraiche nebo zakysanou smetanu, dále majonézu, třtinový cukr, sůl, pepř a vše promixujeme do hladka. Dip přendáme do misky a dáme vychladit do lednice.

TIP: Pro zdravější variantu nahraďte creme fraiche odtučněným řeckým jogurtem a doplňte light majonézou (tu můžete i vynechat, pokud si striktně hlídáte kalorie).

Grilované zeleninové špízy

 

Gril rozehřejeme na 170°C (teplota v nepřímé zóně). Když máme gril připravený, vložíme krůtí a zeleninové špízy. Zeleninové špízy nyní potřeme naší směsí. Krůtí špízy každých 10 minut otáčíme a grilujeme do vnitřní teploty 68-70°C. Před koncem můžeme špízy krátce vložit do přímé zóny a vytvořit kůrku. Musíme být ale opatrní, abychom je nespálili a maso nevysušili. Krůtí špízy máme hotové, vyjme je z grilu a podáváme s grilovanou zeleninou, dipem a rozpečenou bagetou.

 

 
 

KOUKNĚTE NA CELÝ VIDEO POSTUP A NAPIŠTE NÁM NA FACEBOOK NEBO INSTAGRAM, JAK SE VÁM ŠPÍZY POVEDLY.